Ajankohtaista

Vuosikokous 2017

Seuran vuosikokous järjestetään tänä vuonna syyskuun alussa, ja sen ajankohdasta sekä sisällöstä
tiedotetaan tarkemmin kesän jälkeen.

» Lue lisää

Helsingin Kirjamessut 2017

Topelius-seura järjestää Helsingin Kirjamessuilla (26.-29.10.) seminaarin
"Suomalainen identiteetti Lallista Lordiin". Seuran ruotsinkielisen seminaarin aiheena on puolestaan "Litteraturen och den finlandssvenska identiteten från Z. Topelius till Dave Lindholm".

» Lue lisää

Juhlavuosi 2018

Vuonna 2018 Topeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta. Tätä juhlistetaan monin eri tavoin muun muassa Helsingissä, Muhoksella ja Topeliuksen syntymäkaupungissa Uusikaarlepyyssä.

» Lue lisää

Juhlavuosi 2018

Topeliuksen juhlavuoden käynnistää tammukuussa järjestettävä 1800-luvun tutkimuksen seminaari, johon seura osallistuu järjestämällään Topelius-sektiolla. Sektiossa kirjallisuuden professorit Päivi Lappalainen ja Mari Hatavara sekä teologian tohtori Anna-Kaisa Inkala puhuvat aiheesta "Topelius tulevaisuuden tekijänä". Suunnitteilla on myös kiertävä seminaari, jossa sektion toteuttajat vierailisivat Suomen eri yliopistoissa pitämässä Topelius-luentoja.

Maaliskuussa 2018 järjestetään perinteikäs Topelius-soirée Topeliuksen kuolinpäivän tienoilla. Tilaisuudessa Liisa Lindgren esitelmöi Topeliuksen kauniin hautamuistomerkin synnystä ja sen symboliikasta.

Topelius-seura on ollut yhteydessä eri teattereihin ja ehdottanut Topeliuksen tuotannon ottamista
ohjelmistoon juhlavuonna. Teatterit ovat olleet ehdotuksesta kiinnostuneita ja osa on lupautunut
esittämään Topeliuksen näytelmiä. Kansallisteatterin ohjelmistossa Topeliukseen viittaa Pirkko Saision
uutuusnäytelmä Koivu ja Tähti.

Topeliuksen synnyinkaupunki Uusikaarlepyy on koonnut Topelius-tuntijoista kansallisen juhlatoimikunnan, jossa Topelius-seurakin on edustettuna. Kaupunki juhlii 200-vuotista Topeliusta sekä tämän syntymäpäivänä 14.1.2018 että kaupungin päätapahtumassa 11.8.2018. Päätapahtuma on kaikille avoin juhla, jonka aikana Uusikaarlepyyssä on tarjolla monenlaista Topeliukseen liittyvää ohjelmaa. Juhlavuoden kunniaksi Topeliuksen synnyinkotia Kuddnäsin kartanoa on entisöity pieteetillä entiseen asuunsa, ottaen huomioon yleisön liikkumisen esteettömyys ja soveltuvuus paremmin museokäyttöön. Kuddnäs avataan jälleen yleisölle juhlavuotena 2018. Muhoksen kunnassa juhlavuotta puolestaan vietetään Koivu ja tähti -päivillä 6.-9.9.2018. Kulttuuritapahtuman aikana Muhoksella järjestetään muun muassa Topelius-tutkijoiden seminaari, jossa nostetaan esille Topeliuksen elämä ja vaikuttaminen kulttuurien rajapinnassa ja oman aikakautensa murroksessa. Koivu ja tähti -päivillä järjestetään myös Topeliuksen tuotantoon kytkeytyviä konsertteja sekä esimerkiksi luonto- ja eläinteemainen päivä.

Juhlavuoden johdosta Topelius-seura on tehnyt esityksen almanakkatoimikunnalle ja sisäasiainministeriölle, että Topeliuksen syntymäpäivää 14.1.2018 kunnioitettaisiin valtakunnallisella liputuksella ja että Topelius saisi oman pysyvän liputuspäivänsä. Toivokaamme, että Topelius saisi
ansaitsemansa liputuspäivän!