Ajankohtaista

Topeliuksen hautamuistomerkki

Liisa Lindgrenin esitelmä avaa hienolla tavalla Topeliuksen hautamuistomerkin Valoa kohti symboliikkaa ja historiaa.

» Lue lisää

Juhlavuosi 2018 ja kirjoituskilpailu Eläköön - Leve Zachris!

Juhlavuoden kunniaksi Topelius-seura on julistanut Eläköön - Leve Zachris!  -kirjoituskilpailun, jonka tarkoituksena on tehdä Topeliusta tutummaksi nuorille.

» Lue lisää

Kirjamessut Helsingissä, Turussa ja Göteborgissa

Tutut Helsingin Kirjamessut järjestetään 25.-28.10.2018 Helsingin Messukeskuksessa. Turun kirjamessut järjestetään 5.10.-7.10.2018

» Lue lisää

Juhlavuosi 2018 ja kirjoituskilpailu Eläköön - Leve Zachris!

Juhlavuoden kunniaksi Topelius-seura on julistanut Eläköön - Leve Zachris! -kirjoituskilpailun.

Kilpailun tarkoituksena on tehdä Topeliusta tutummaksi. Kilpailu on tarkoitettu kaikille Suomen nuorille, ja siinä on kolme sarjaa: I alakoulun oppilaat, II yläkoulun oppilaat ja III toisen asteen opiskelijat. Kilpailutyöt voivat olla yksilösuorituksia tai ryhmätöitä. Ne voivat olla viesti Topeliukselle (kirje, matkakertomus, raportti tulevaisuudesta, näytelmä tms.). Media on vapaasti valittavissa: kirjallinen tuotos, äänite, multimedia, video.

Kilpailun viralliset sivut ovat osoitteessa www.topelius200.fi

 

Tietoa juhlavuodesta 2018

Topelius on saanut juhlavuotensa kunniaksi oman postimerkkinsä, jota voi käydä ihailemassa postin sivuilla tämän linkin kautta. Arkin on suunnitellut Timo Berry.

Topeliuksen juhlavuoden käynnistää tammikuussa järjestettävä 1800-luvun tutkimuksen konferenssi, johon seura osallistuu järjestämällään Topelius-sektiolla. Siinä professori Jyrki Nummi, FM Jens Grandell sekä TT Anna-Kaisa Inkala puhuvat teemasta "Topelius tulevaisuuden tekijänä". Suunnitteilla on myös kiertävä seminaari, jossa sektion toteuttajat vierailisivat Suomen eri yliopistoissa pitämässä Topelius-luentoja.

Maaliskuussa 2018 järjestetään perinteikäs Topelius-soirée 17.3. klo 18.00 alkaen ravintola Saslikissa. Tilaisuudessa Liisa Lindgren esitelmöi Topeliuksen kauniin hautamuistomerkin synnystä ja sen symboliikasta.

Topelius-seura on ollut yhteydessä eri teattereihin ja ehdottanut Topeliuksen tuotannon ottamista
ohjelmistoon juhlavuonna. Teatterit ovat olleet ehdotuksesta kiinnostuneita ja osa on lupautunut
esittämään Topeliuksen näytelmiä. Kansallisteatterin ohjelmistossa Topeliukseen viittaa Pirkko Saision
uutuusnäytelmä Koivu ja Tähti.

Topeliuksen synnyinkaupunki Uusikaarlepyy on koonnut Topelius-tuntijoista kansallisen juhlatoimikunnan, jossa Topelius-seurakin on edustettuna. Kaupunki juhlii 200-vuotista Topeliusta sekä tämän syntymäpäivänä 14.1.2018 että kaupungin päätapahtumassa 11.8.2018. Päätapahtuma on kaikille avoin juhla, jonka aikana Uusikaarlepyyssä on tarjolla monenlaista Topeliukseen liittyvää ohjelmaa. Juhlavuoden kunniaksi Topeliuksen synnyinkotia Kuddnäsin kartanoa on entisöity pieteetillä entiseen asuunsa, ottaen huomioon yleisön liikkumisen esteettömyys ja soveltuvuus paremmin museokäyttöön. Kuddnäs avataan jälleen yleisölle juhlavuotena 2018.

Muhoksen kunnassa juhlavuotta puolestaan vietetään Koivu ja tähti -päivillä 30.8.-2.9.2018. Kulttuuritapahtuman aikana Muhoksella järjestetään muun muassa Topelius-tutkijoiden seminaari, jossa nostetaan esille Topeliuksen elämä ja vaikuttaminen kulttuurien rajapinnassa ja oman aikakautensa murroksessa. Koivu ja tähti -päivillä järjestetään myös Topeliuksen tuotantoon kytkeytyviä konsertteja sekä esimerkiksi luonto- ja eläinteemainen päivä.

Juhlavuoden johdosta Topelius-seura on tehnyt esityksen almanakkatoimikunnalle ja sisäasiainministeriölle, että Topeliuksen syntymäpäivää 14.1.2018 kunnioitettaisiin valtakunnallisella liputuksella ja että Topelius saisi oman pysyvän liputuspäivänsä. Toivokaamme, että Topelius saisi
ansaitsemansa liputuspäivän!