Ajankohtaista

Topeliuksen hautamuistomerkki

Liisa Lindgrenin esitelmä avaa hienolla tavalla Topeliuksen hautamuistomerkin Valoa kohti symboliikkaa ja historiaa.

» Lue lisää

Juhlavuosi 2018 ja kirjoituskilpailu Eläköön - Leve Zachris!

Juhlavuoden kunniaksi Topelius-seura on julistanut Eläköön - Leve Zachris!  -kirjoituskilpailun, jonka tarkoituksena on tehdä Topeliusta tutummaksi nuorille.

» Lue lisää

Kirjamessut Helsingissä, Turussa ja Göteborgissa

Tutut Helsingin Kirjamessut järjestetään 25.-28.10.2018 Helsingin Messukeskuksessa. Turun kirjamessut järjestetään 5.10.-7.10.2018

» Lue lisää

Bokmässorna i Helsingfors, Åbo och Göteborg

Bokmässan i Helsingfors - kom till montern och få en bok!

Helsingfors bokmässa går av stapeln den 25-28 oktober 2018 (torsdag-söndag) på Helsingfors Mässcentrum. Med anledning av Topelius jubileumsår får alla medlemmar i Topeliussällskapet välja ut någon av sällskapets publikationer vid sällskapets monter (6p55). För att få en bok ska du visa upp kvittot på att du betalt medlemsavgiften. Som verifikation kan du använda vilket kvitto på betalningen som helst. Vi tar gärna mot begagnade barnböcker till försäljning för att stödja sällskapet.

Även i år behöver vi frivilliga som sköter Topeliussällskapets monter på bokmässan. Kom med! Alla frivilliga får fritt inträde till Helsingfors Bokmässa. Om du har möjlighet att hjälpa till i montern, ta kontakt med sekreteraren. (tiina.m.leppanen@iki.fi)

På fredag den 26 oktober kl. 15.30-16.30 på salen Sveaborg talar Sakari Katajamäki, Matti Klinge, Leena Kirstinä och Stig-Björn Nyberg om temat Topelius som Finlands upptäckare.

 

Bokmässorna i Åbo och Göteborg

På bokmässan i Åbo den 5-7 oktober talar Sakari Katajamäki och Leena Kirstinä om temat Topelius som Finlands upptäckare och presenterar den digitala upplagan av Boken om vårt land. Programmet för Åbo bokmässa publiceras 3.9.2018 (www.kirjamessut.fi).

Topeliussällskapet är medlem i intresseorganisationen för de litterära sällskapen i Sverige, DELS. Som medlem får sällskapet delta i bokmässan i Göteborg den 27-30 september och ordna två föredrag på mässan. Det första föredraget hålls av Topeliussällskapets medlem Hanna Simola som talar om "Zacharias Topelius - en pionjär inom feminismen och naturskyddet."

Det andra föredraget på bokmässan i Göteborg ordnas i samarbete av SLS och Topeliussällskapet. På evenemanget talar Pia Forssell, Sebastian Köhler och Anna Movall från SLS Topeliusprojekt om temat "Fältskärns förvandlingar - Topelius bästsäljare då och nu."