Ajankohtaista

Topeliuksen hautamuistomerkki

Liisa Lindgrenin esitelmä avaa hienolla tavalla Topeliuksen hautamuistomerkin Valoa kohti symboliikkaa ja historiaa.

» Lue lisää

Juhlavuosi 2018 ja kirjoituskilpailu Eläköön - Leve Zachris!

Juhlavuoden kunniaksi Topelius-seura on julistanut Eläköön - Leve Zachris!  -kirjoituskilpailun, jonka tarkoituksena on tehdä Topeliusta tutummaksi nuorille.

» Lue lisää

Kirjamessut Helsingissä, Turussa ja Göteborgissa

Tutut Helsingin Kirjamessut järjestetään 25.-28.10.2018 Helsingin Messukeskuksessa. Turun kirjamessut järjestetään 5.10.-7.10.2018

» Lue lisää

Jubileumsåret 2018 och tävlingen Eläköön - Leve Zachris!

Med anledning av jubileumsåret utlyser Topeliussällskapet tävlingen Eläköön - Leve Zachris!

Tävlingens syfte är att göra Topelius bättre känd bland unga. Tävlingen är avsedd för alla unga i Finland. Den har tre serier: I elever i lågstadiet, II elever i högstadiet och III studerande på andra stadiet. Till tävlingen får skickas bidrag av enskilda elever och arbetsgrupper. Tävlingsbidragen kan vara till exempel meddelanden till Topelius (brev, reseberättelser, rapporter från framtiden, skådespel e.d.). Mediet får väljas fritt. Tävlingsbidraget kan vara en text, inspelning, multimedia eller videoinspelning.

Tävlingens officiella webbplats: www.topelius200.fi

 

Jubileumsåret 2018

Topelius jubileumsår inleds med seminariet för forskning i 1800-talet, där sällskapet medver-kar med en sektion om Topelius. I sektionen talar prof. Jyrki Nummi, FM Jens Grandell och

TD Anna-Kaisa Inkala om temat "Topelius som framtidsskapare". I planerna finns också ett
ambulerande seminarium, där de medverkande i sektion besöker olika universitet för att hålla föreläsningar om Topelius.

I mars 2018 ordnas den traditionella Topelius-soirén på en dag nära Topelius dödsdag. På evenemanget berättar Liisa Lindgren om uppkomsten av Topelius vackra gravmonument och om dess symbolik.

Topeliussällskapet har haft kontakt med olika teatrar och föreslagit att de tar upp Topelius dramatiska
produktion på programmet under jubileumsåret. Teatrarna har haft intresse för förslaget och en del teatrar har lovat sätta upp pjäser av Topelius. På Nationalteatern hänvisar Pirkko Saisios nya skådespel Koivu ja Tähti till Topelius.

Topelius födelsestad Nykarleby har sammankallat Topelius-experter till en nationell jublieumskommitté där även Topeliussällskapet är representerat. Staden firar Topelius 200-årsjubileum både på Topelius födelsedag den 14 januari 2018 och på stadens huvudevenemang den 11 augusti 2018. Huvudevenemanget är en fest som är öppen för allmänheten. Under evenemanget bjuder Nykarleby på mångsidigt program med Topelius som tema. Med anledning av jubileumsåret har Topelius födelsehem Kuddnäs restaurerats pietetsfullt. Samtidigt har huset gjorts tillgängligare för besökare och lämpligare för användning som museum. Kuddnäs öppnas för allmänheten under jubileumsåret 2018.

I Muhos kommun firas jubileumsåret med evenemanget Koivu ja tähti-päivät 30.8.-2.9.2018. Dagarna är ett litteratur- och kulturevenemang som siktar på riksomfattande synlighet. I anslutning till evenemanget ordnas bland annat ett seminarium för Topeliusforskare. På seminariet behandlas Topelius liv och gärningar i gränsytan mellan kulturer och i sin egen tids omvälvningar. På Koivu ja tähti-dagarna ordnas också konserter med koppling till Topelius produktion och till exempel en dag med natur- och djurtema.