Ajankohtaista

Helsingin Kirjamessut 2019

Topelius-seura edusti Topeliusta Helsingin Kirjamessuilla 24.-27.10.2019.

» Lue lisää

Topelius-seuran uusi puheenjohtaja Tuula Pere

"Lapsuuden kaikuina Topeliuksen satujen maailma on kulkenut meistä useimpien mukana läpi elämän."

» Lue lisää

Vuosikokous 2019

Topelius-seuran vuosikokous pidettiin 2.9.2019 Tieteiden talolla.

» Lue lisää

Topeliussällskapets nya ordföranden Tuula Pere

Sällskapets meriterade ordförande Leena Kirstinä lämnade posten som ordförande. Vi är henne ett stort tack skyldiga eftersom Topeliussällskapet utvecklats till det som det är i dag under hennes ledning. Ett varmt tack för detta!

 

Hälsning av den nya ordföranden Oktober 2019

Bästa medlemmar i Topeliussällskapet!

Jag har glädjen att hälsa er i egenskap av ny ordförande för Topeliussällskapet rf:s styrelse. Jag är rätt färsk som medlem i sällskapet, men på mitt eget sätt har jag länge följt den av Topelius utstakade stigen, först som läsare av hans sagor, senare genom ett spirande intresse för samhället och särskilt historien och slutligen genom att själv ta till pennan som författare.


Topelius 200-årsjubileum syntes och hördes på glädjande många sätt. Jag fick följa med prisutdelningen i skrivtävlingen för barn och unga Eläköön - Leve Zachris!, som vårt sällskap ordnade i fjol. De prisbelönta tävlingsbidragen presenterade tolkningar av Topelius tidlösa berättelser av dagens unga.

Topelius sagovärld har följt de flesta av oss genom livet som ekon från barndomen. I mitt eget fall bidrog den tid som jag tillbringade vid hyllorna för barnlitteratur på biblioteket i min hemby till att mitt främsta sätt för samhälleligt deltagande blev att skriva böcker just för barn. I Topelius livsverk beundrar jag särskilt hans breda register och hans förmåga att med ett vist hjärta verka på många olika sektorer, inte minst för barnens bästa.

Jag hoppas att både nuvarande och framtida medlemmar i Topeliussällskapet även i fortsättningen hittar intressanta former av samarbete och umgänge inom ramen för vårt sällskap. Kanske vi får möjlighet att träffas snart, till exempel på Helsingfors Bokmässa eller på andra evenemang där Topeliussällskapet medverkar.

Jag önskar alla en vacker och klar höst!

Tuula Pere
Juris doktor, författare